Egenrostad müsli

Till 400 gram behöver du:

5 dl rågflingor
5 dl havregryn
100 g valnötter
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
1 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk neutral matolja (inte olivolja)
2 dl russin

Så här gör du:

Värm ugnen till 200°.
Hacka valnötterna och lägg hacket i en bunke tillsammans med rågflingor, havregryn, solroskärnor, kokosflingor och linfrön. Blanda.
Tillsätt sockret och blanda igen.
Blanda vatten och olja och stänk det över müsliblandningen. Krama in vätskan i blandningen lätt med handen eller en slev.
Bred ut blandningen i en lätt smord, stor långpanna. Rosta i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Tag ut långpannan och rör om minst 3 gånger under tiden, och passa müslin noga så att den inte blir bränd!
Låt kallna och rör ner russinen. Häll upp i tättslutande burk.

5 reaktioner på ”Egenrostad müsli

  1. Tänker göra ett försök på att göra egen müslie i dagarana. Ser att de flesta recept verkar ha socker i sig, men jag tänker nog testa utan tror jag. Har du testat utan socker nån gång? Fyller sockret nån ”funktion” eller är det bara för smakens skull som det tillsätts?

    • Jag tror inte att jag testat att göra granola (rostad müsli) helt utan sötning men däremot ”kall-blandade”. Är ingen expert inom området men känner att när det gäller just granola så bidrar sötning i form av exempelvis honung inte bara till smaken utan även till konsistensen. Till kallblandade däremot tycker jag inte att sötning behövs alls egentligen, inte för smaken heller även om just jag är väldigt förtjust i torkade frukter och bär som sötning.

  2. Tackar! Får visst googla lite på ”granola”, hade inte riktigt fattat att det visst är nåt annat än ”vanlig” musli-trodde att det bara var ett tjusigare namn ; )

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s