Temadagar

Tack Helena, Nena och Emelie för era förslag på tema!

Bland förslagen har jag nu valt italienskt. Det ordet nämndes av ett par av er så därför väljer jag det helt enkelt.
Övriga idéer låter mycket intressanta… ska fundera lite på de också inför senare äventyr i köket.

Så, nu kör vi grön-vitt-rött några dagar framöver. Spännande och roligt! :)

7 reaktioner på ”Temadagar

 1. Apropå – ”Alltid i mitt kök – fiberhavregryn, apelsiner, olivolja, balsamvinäger, honung, frysta bär, bananer, torkade bär och frukter, linser, frön, pepsi max, rapsolja, potatis, svartpeppar i kvarn, havregrädde, quorn, lime, rosévin, färsk basilika, bönor, krossade tomater, ekologisk lättmjölk, vitlök, pasta” – hur tillgodoser Du kroppens basala behov av animaliskt fett för hjärnan, benmärgen osv :?:

 2. Josef: Eftersom jag mår bra och har bra värden så tänker jag inte så mycket på det.
  Det jag inte äter är som man brukar säga ”rött kött och fågel”. ”Riktiga” mejeriprodukter och ägg äter jag. Även fisk ibland, (de sorter jag tycker om).

  Listan ”Alltid i mitt kök” är just vad namnet antyder, sådant jag ALLTID har hemma. Det är inte en lista som visar allt jag äter överhuvudtaget.

  Vill dock påpeka att jag är av övertygelsen att det går utmärkt att leva som vegetarian/vegan, även om jag själv inte är det.
  Under ca två års tid åt jag inte heller fisk, alltså jag levde på lakto-ovo-vegetarisk kost, och mådde utmärkt.
  Det kommer tyvärr förmodligen alltid finnas de som säger att man inte kan leva utan dittan och utan dattan. Och inte heller med för mycket av det eller det.

  Kommer jag att ändra på någonting i min kosthållning framöver så blir det att äta mer veganskt och mindre snabba kolhydrater. (Och mindre alkohol. Fast det kan knappast kallas kost va? ;-))

  Det jag vill säga med allt det här är att, man ska lyssna på sin kropp. Runt omkring en kommer de ”lärde” att fortsätta tvista.

 3. ”Det jag vill säga med allt det här är att, man ska lyssna på sin kropp.”

  Jo… – Ulrika – därom är jag helt enig med Dig om.

  Jag började med det för ca 15 månader sedan – vilket resulterade i att jag gick över ifrån normalkost till LCHFkost – kombinerat med ett kosttillskott av ca 700 mg biologiskt magnesium per dag.

  Det resulterade i att bl a min kärlkramp, efter ca 10 månader, ”bara försvann” för gott. Gissa om det är BINGO för en som är 70 år LivsErfaren :?:

 4. Josef: Roligt att höra att du mår bättre efter din kostförändring.
  LCHF är verkligen i ropet nu och det verkar ha hjälpt många. Just mitt intresse fångar den kosten dock inte.
  GI-tänk ligger mer i linje med vad jag lärt mig, vad jag tycker är logiskt och hur jag mår av olika livsmedel. Jag äter inte alltid så men min uppfattning är klar.

  Som du kanske förstår anser jag vidare att LCHF inte är särskilt positivt för våra djur och för vår natur… men jag respekterar andra människors beslut.
  Låt oss hoppas för deras och din skull att LCHF-kosten även i långa loppet är bra för er. Att inte det farliga sockerberoendet ersattes med ett annat beroende, nämligen av mindre bra kött och farliga fetter.
  Visar sig LCHF-kosten senare ställa till med elände i era kroppar har vi nästan bara förlorare tyvärr. Förutom SCAN och liknande företag…

  Det bekymrar mig nämligen att många (inte alla!) blir väldigt uppslukade av sitt LCHF-ande. De verkar tänka på det dag som natt. De beter sig likt Jehovas vittnen, ska mässa om sitt sätt att äta och försöker få alla andra att äta likadant. De lever med LCHF väldigt ”oavslappnat” om du förstår vad jag menar.
  Att ständigt hävda sig, klanka ner på andra, försöka få andra att ”byta sida” till sin egen och inte respektera andras beslut – det känner jag tyder på en stor osäkerhet om sig själv och sitt val.

  Jag är inte perfekt (heller). Vad gäller djuren så bidrar ju tyvärr även jag till deras lidande eftersom jag äter och dricker ägg, mjölk- och fisk-produkter. Tycker dock att man ska göra så gott man kan och att man får lov att anstränga sig lite här i livet… Det vore mycket tråkigt om LCHF är en mindre hälsosam modenyck och en ursäkt för att få frossa i kött.

  • ”Det vore mycket tråkigt om LCHF är en mindre hälsosam modenyck…”

   Jo… – Ulrika – det håller jag med Dig om – därför att det lär för närvarande vara ca 600 000, bara i Sverige, som äter LCHF-kostinriktat.

   Att LCHFkost innebär att frossa i kött håller jag ej alls med Dig om – därför att kött- och fiskmängden blir ungefär densamma som med normalkosten. Den stora skillnaden ligger i att det per automatik blir betydande mera av riktigt smör, grädde, ägg, grönsaker som växer ovan jord osv – samt framförallt väldigt lite av kolhydrater och socker.

   Hur det nu än blir med LCHF-kosten framöver – så är jag rätt säker på att värre än det ÄR med dagens GRAVT hälsobelastande normalkost – är det hart när omöjligt att det kan bli – som jag ser det.

   I o f s så kan jag ha fel i det – men det hart när ”vet” jag att jag ej har.

 5. Josef: Det stämmer säkert på en del LCHF:are att den konsumerade mängden kött och ägg inte ökar men inte på alla. På min arbetsplats har vi ett antal LCHF:are som tidigare åt en frukt ur företagets fruktkorg till mellanmål. Nu tar de oftast några skivor skinka eller ett par ägg till mellis.

  Den period i mitt liv som jag mått bäst var när jag levde som Viktväktare. Jag gick ner 16 kilo och mådde oförskämt bra både under tiden och efter. Det säger visserligen inte dig någonting om HUR jag åt men det passade MIG. Ditt kostval passar DIG.
  Jag vet hur härligt det är att hitta ett leverne som får en att må bra. (Och hur dåligt man kan må om man inte lyssnar på sin kropp också för den delen.)
  Du behöver inte försvara din åsikt med att det finns 599 999 till som tycker som du… Du har ju rätt. I ditt liv.

  Ja den, enligt dig, s.k. normalkosten känner jag igen. Jag äter ofta gelé och puré till lunch och middag. Även rulltårtor och puddingar till mellanmål är vanligt i mitt hem. ;-)

  Skämt åsido, jag tror inte vi kommer mycket längre än så här. Du har din uppfattning klar och jag är av en annan. Vilket är helt ok. Man får tycka olika!

  Nu hamnade du på min blogg, av en anledning jag inte vet och heller inte förstår om den inte är för att tjafsa och reta upp.
  Min blogg är tänkt att inspirera de som vill bli inspirerade av det jag skriver om och visar. Jag skriver inte onda saker om köttätare (min älskade pojkvän är ju en av dem!) och tjatar inte på mina läsare att sluta äta kött.
  Bloggen är inte till för bråk eller för att stjäla energi. Dock strävar jag efter att ta mig tid att bemöta kommentarer, både positiva och mindre positiva. Det har jag gjort med din, men nu får du hitta någon annan blogg vars ägare du vill reta upp. Själv ska jag fortsätta vara mitt glada jag! Livet är för värdefullt för diskussioner som inte leder någonstans.
  Glöm inte – den enda du kan ändra på är dig själv.

  Josef, du är varmt välkommen tillbaka hit när du har positiv energi att bidra med. :-)

  Kram
  Ulrika (kolhydratätare och glad!)

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s