Helenas glass med morotssås

Om morotssåsen blev exakt som Helena tänkt sig – det vet jag inte. Men det jag vet är att den blev väldigt väldigt god!
Krämigare sås får man leta länge efter, och nu är jag rädd för att jag aldrig igen får till den som jag fick denna första test-tillagning…

Såsen/glassen är en av vinnarna i en tävling jag hade tidigare. Exakt hur jag skulle göra den visste jag inte utan fick bara själva smaksättningen. Så jag funderade lite utifrån vad Helena skrivit och googlade på morotssåser. Såsen jag till slut gjorde var en mix av allt det… Helena skrev krossade kardemummakärnor, men jag missade att krossa dem och plockade ur dem hela ur såsen efter mixningen. Jag antar att det blivit kraftigare kardemummasmak om jag hade krossat dem vilket hade varit mycket gott det med.

Jag använde såsen i glassen, vilket var meningen med tävlingen, men också som extra sås på den. Så himla gott! Sist men inte minst rörde jag ner en skvätt i muffinssmet och oj vilka saftiga goda muffins det blev!

Som ni kanske förstått gillar jag denna sås skarpt. Kommer definitivt att göra den igen, och hålla tummarna för att den blir lika krämig och god då.

Till såsen behöver du:

2-2 ½ morot
1 msk smör
2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
10 hela kardemummakärnor
1,25 dl rårörssocker

Så här gör du:

Skala och riv morötterna fint. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Fräs moroten i smöret i cirka 1 minut, låt den inte ta färg.
Tillsätt grädde, mjölk, kardemumma och socker.
Låt koka försiktigt i cirka 1,5 timme.
Mixa såsen slät med stavmixer.

En reaktion på ”Helenas glass med morotssås

  1. Vad roligt att det blev gott! Jag måste genast prova din variant. Och vad smart att använda slatten i bakning! Jag gillar verkligen att ta till vara på allt.
    Kul!

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s