Hälsosamt

En av kategorierna här på bloggen heter ”Lite nyttigare”. Vad innebär då lite nyttigare för mig? Vad tycker jag är hälsosam mat och dryck?

Jag ska försöka förklara…

* Vanlig mat… ”ren” mat. En vettig riktlinje att gå efter är att ingrediensförteckningen ska vara så kort som möjligt, dvs så få tillsatser som möjligt.

* GI-tänket är bra, att hålla blodsockret på en stabil nivå. Men jag kan inte till 100% applicera det på mig själv, t.ex. är kokt potatis något som jag mår väldigt bra av. Gick mha Viktväktarnas metod ner 16 kilo för några år sedan och det var mycket tack vare potatis som jag då åt stora mängder av. Potatis fick man äta obegränsat av för 2 points och jag fullkomligen vräkte i mig sådana och mådde utmärkt. De höll mig mätt och belåten och jag blev därför inte sugen på en massa dåligheter. Och kilona rasade.
Jag mår bra av (bra) kolhydrater framförallt tidigt på dygnet (frukost + lunch) och när jag tränar mycket.
Så i huvudsak, för mig, GI – Ja, LCHF – Nej.

* Ekologiskt

* Ibland sätter jag också stämpeln ”lite nyttigare” på sådant som är inte fullt så onyttigt. Hur ska jag förklara… det kan vara socker t.ex. i receptet men det innehåller också en stor mängd nyttigheter och är vansinnigt gott, värt det liksom!

*     *     *    *     *     *     *     *    *     *     *     *     *

Listan nedan, med huvudsakligen lakto-ovo-vegetariska livsmedel, är sådana som jag tycker om och som jag mår bra av. De livsmedel jag strävar efter att koncentrera mitt ätande till. Som det kan ses på bloggen så äter jag även sämre saker också. Det är ok för mig när jag gör det i vettig mängd, men inte när jag äter för mycket onyttigheter och tappar i energi och mår dåligt av det helt enkelt.
Listan är givetvis inte komplett, men jag tror att det framgår hur jag ser på det.

Listan är uppdaterad 2016. Främst av den anledningen att jag personligen inte längre mår bra av exempelvis mjölkprodukter.

*     *     *     *     *    *     *     *     *     *    *     *     *

Bra livsmedel

Bröd, hårt, av fullkorn
Bröd, mjukt (osötat med hela korn/gryn)
Bulgur
Bär (osockrade färska, frysta och torkade)
Bönor
Bönpasta
Frukt (färsk och osockrad fryst, konserverad och torkad)
Frön
Grönsaker (färska, frysta och osockrade konserverade)
Gryn/flingor
Juice (egenpressad eller köpt färskpressad = enbart frukt)
Kikärtor
Kokosmjölk
Linser
Mathavre
Müsli, egengjord alt. osockrad basmüsli
Nötter, naturella
Pasta, fullkorn och övriga med lång koktid
Potatis
Quinoa
Quorn
Ris (fullkorn, basmati, arborio, paraboiled, råris)
Sojakött/sojaprodukter
Svamp
Sötpotatis
Tofu
Ägg

 

Smaksättare:

Agavesirap
Ajvar relish
Chili
Honung
Kakao
Kryddblandningar, innehållandes enbart kryddor
Kryddor, färska och torkade
Kryddor, våta (ingefära, chili mm)
Pesto
Salt (ört- eller mineralsalt helst)
Salsa, osötad
Sambal Oelek
Senap, dijon och ”stark”
Soltorkade tomater
Tabasco
Tahini
Tamarisås
Tomatpuré
Oljor (vegetabiliska)
Vinäger

En reaktion på ”Hälsosamt

  1. Vilken bra lista! Jag är ju inte vegetarian, men äter gärna vegetariskt, och ALLTID mycket grönsaker och frukter. Håller med om att det är bra att äta så rena produkter och matvaror som möjligt. Tack för din kommentar hos mig!

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s