Mineralbrist av att inte äta kött?

I detta inlägg viker jag av lite från bloggens huvudtema, mat/recept osv. Det är ändå lite grann relaterat till det så för de som är intresserade helt enkelt… Och jag vill påpeka vänligt men bestämt att inlägget inte är skrivet för att provocera någon på något sätt, eller för att påverka någon i dennes val av kost utan ska ses som ren information.

Under de tolv år som jag inte ätit kött/fågel har många velat inleda en diskussion med mig om nackdelarna med att inte äta just kött/fågel. De hälsomässiga nackdelarna. En del har inte ens velat diskutera utan har nöjt sig med att säga att man inte kan överleva utan kött. Fastän jag står mitt emot dem som ett levande bevis på att det går utmärkt!
Att jag äter mjölk, ägg och även fisk emellanåt, det har för många varit ointressant utan det har varit just ”riktigt” kött man inte klarar sig utan. I mångas ögon är jag vegetarian (trots ägg/mjölk/fisk) och det är tydligen än idag läskigt och konstigt.

Hos min tidigare (2000-2012) arbetsgivare genomgick vi hälsokontroller med jämna mellanrum. Då kollades många olika värden men inte så många mineraler. Mina värden har alltid varit perfekta så jag har aldrig oroat mig över detta med att utesluta kött ur min kost.
Jag tar ändå en multivitamin-mineraltablett då och då när jag känner att jag ätit dåligt eller stressat mycket, det gjorde jag redan innan jag slutade äta kött/fågel.

För ett par veckor sedan var jag hos min läkare för att kolla upp ett symptom. (Nu med facit i hand så är det inget allvarligt.) För att gå till botten med det hela skickade hon mig till laboratoriet för att ta en mängd prover. Hela åtta rör med blod tömde de mig på. Det var inte många värden som inte var ikryssade på den där lab-lappen… Utöver blodvärde, sänka, blodfetter mm så kollades nu också många mineraler och vitaminer däribland järn, kalcium, magnesium, folsyra och B12.

Idag fick jag mina provsvar.
Alla värden, både mineraler, vitaminer och övriga är helt perfekta. Utom B12 som ligger strax över referensvärdet! Men det är ingen fara sa hon, överskottet kissar man ut. (B12 är svårt att få tillräckligt av genom en vegansk kost exempelvis.)

Även om jag inte trodde att jag var i farozonen pga den kost jag äter så är det förstås jätteskönt att veta att jag inte har några brister. (Inte av dessa kollade iaf.) Och att alla värden är jättefina.
Nu önskar jag bara att vissa gnällspikar slutar upp med att tro att jag är döende. ;-)

Funderar du på att sluta med kött eller minska ner på det så håll koll på att din kropp mår bra förstås men var inte orolig i onödan så att säga!

7 reaktioner på ”Mineralbrist av att inte äta kött?

 1. Äh, jag ligger också alltid i det övre gränsvärdet för B12, den enda B12 jag får i mig är via berikad växtmjölk. Det handlar väldigt mycket om hur bra kroppen är på att ta upp det och alla jag känner med B12-brist är köttätare… Skönt att höra att allt var bra!

  • Kanske är det inte så illa i praktiken, med B12 för veganer? Det sägs ju dock ofta så.
   Bra att du inte har brist på det iaf! :)

   • Det är väl klart att veganer kan få B12-brist, men just B12 är väldigt beroende av hur bra ens kropp är på att ta upp det. Både min morsa och en av mina vänner tar av någon anledning inte upp det från maten och måste ta tillskott varje dag, trots att de äter kött. Jag har nog å andra sidan väldigt bra upptag, för jag får som sagt bara i mig det via berikad växtmjölk. Det finns så mycket myter om nutrition/veganism att jag t o m själv gick de första åren och bara väntade på att de där bristerna skulle börja infinna sig… ;)

 2. Ja myter finns det gott om, det kan man lugnt konstatera.
  Skulle gissa på att jag också har bra upptag rent allmänt. Äter inte alltid som jag bör men min kropp är snäll mot mig… :)

 3. Jag är ofta förkyld/halsfluss och min kompis är övertygad om att det är för att jag är vegetarian. Kan det stämma? Kan jag ha brist på något som gör att jag lättare blir sjuk?

  • Hej Anna,
   Att du är vegetarian tror jag inte i sig är anledningen till att du ofta är sjuk. Däremot skulle det kunna bero på att du äter för ensidigt, att du missar någonting viktigt i din kost. Både köttätare och vegetarianer kan ju äta för ensidigt menar jag. Så visst kan du ha brist på något. Men en vegetarian kan få i sig allt den behöver precis som en köttätare kan det. Det är min uppfattning även om jag själv inte äter helt vegetariskt utan även mjölk, ägg och fisk.

   Mitt tips är att du kollar upp det. Ta hjälp av sjukvården, kostrådgivare eller liknande eller läs på och prova dig fram.

   För några år sedan blev jag ofta förkyld när jag tränade hårt. Då fick jag tipset att äta mer direkt efter träning och när jag gjorde det försvann problemet. (Vilket kanske inte gäller dig alls men… :))

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s