Broccoligratäng (LCHF)

Idag hade vi ett par vänner som äter enligt LCHF på lunchbesök. Eftersom Peter och jag inte gör det (= total idétorka för min del) så tog jag hjälp av andra matbloggare för att hitta ett par trevliga recept som passade oss alla. Broccoligratäng dök upp lite här och där, och lät gott, så en sån fick det bli. Just detta recept hittade jag hos flera bloggare och följde exakt.
Vi tyckte alla att den smakade bra!

Vi åt laxfiléer till och en fräsch sallad.

Till 4 portioner behöver du:

400 g färsk broccoli
2 ägg
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
100 g keso
150 g fetaost
Svartpeppar
Oregano
Basilika
1 dl riven smakrik ost (Västerbottensost använde jag)

Så här gör du:

Dela broccolin i mindre buketter och även stjälkarna i mindre bitar om du vill ha med dem. Koka all broccoli i ca. 5-10 minuter.
(Använder du fryst broccoli så behöver du bara tina den och låta rinna av.)
Lägg broccolin i en smord ugnsfast form.
Vispa ihop grädde och ägg, rör ner philadelphia, keso och smulad fetaost. Smaksätt med peppar och örtkryddor.
Häll blandningen över broccolin och strö den rivna osten över.
Grädda i 200° i ca 20 minuter. Jag dubblade receptet och lät då gratängen stå inne i ca 30 minuter.

broccoligratang

3 reaktioner på ”Broccoligratäng (LCHF)

 1. Hej!
  Jag vill bli vegetarian. Har du några tips? Kosttillskott som behövs eller hur mycket bönor och dyl man behöver för att tillgodose proteinbehov och sådär? Eller funkar det att gå på känn? Du har ju massor av trevliga recept som jag ska testa!
  Kram/ Julia

  • Hej Julia!
   Jag har ingen slags kostutbildning så jag är väl inte den bäste att svara på detta. Dessutom äter jag utöver vegetariskt även fisk, ägg och mjölk. Då sägs inte riskerna för brister vara så stora. Om man inte äter väldigt ensidigt förstås, men det gäller ju även för allätare! Men jag ska givetvis försöka ge dig ett svar ändå! :)

   För min del har jag gått mest på känn. Jag har även läst böcker, tidningar och letat information på nätet, men det har framförallt varit av intresse. Inte för att jag känt mig direkt orolig.
   Jag har även kollat upp hur min kropp mått under dessa år (vanliga hälsokontroller typ). Det har alltid sett bra ut så jag har inte bekymrat mig. Allt värden perfekta utom mitt midjemått vissa år. Har haft mer eller mindre svårt med vikten i nästan hela mitt liv. Dvs både i de 27 år då jag åt allt, alltså även kött och fågel och i de 12 år jag uteslutit det. (Jag älskar att äta MYCKET vad jag än äter, nyttigt som onyttigt…!)
   Här har jag skrivit om en hälsokontroll:
   https://vegoinspira.wordpress.com/2013/02/06/mineralbrist-av-att-inte-ata-kott/

   Kosttillskott jag äter regelbundet är magnesium och folsyra. Dock av andra orsaker än att jag utesluter kött. Perioder jag ätit dåligt och/eller enformigt har jag tagit ”Mitt val vegetarian” som finns på Apoteket.

   Framförallt om du funderar på att äta helt vegetariskt, dvs ingen fisk, ägg eller mjölk, så tycker jag att du ska plugga på om den kosten eller be någon om hjälp. Exempelvis den här sidan kan vara en bra början.
   http://www.vegokoll.se/att-ata-vego

   Personligen så uppskattar jag ”köttsubstitut” såsom quorn-produkter, sojakorvar och burgare mm. Alla gör inte det. Men för mig så gör det livet enklare och även för mina nära och kära. De kan laga samma mat till alla på en middag t ex, men jag får en veggo-schnizel istället för deras kött. I övrigt äter vi lika liksom. Prova om du gillar de produkterna, då tror jag att övergången kan bli enklare.

   Lycka till och berätta gärna hur det går! :-)

   Kram Ullis

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s