Bakogryta med quorn

bakokrydda

Bako är en etiopisk kryddblandning. Vet inte om den alltid innehåller samma men i den jag har ingår hela 18 olika kryddor. Den är mycket stark och behöver lång koktid för att den mesta hettan ska försvinna och istället bli underbart god med mycket smak. Mycket fett behövs också, exempelvis ghee eller smör. På kryddburken följer det med tre recept – grytor med kyckling, köttfärs och en vegetarisk. Mängden fett varierar där från 250 till 400 g fett, 300 i den vegetariska. Jag har lagat den och den är mycket god. Igår gjorde jag en variant med mindre fett och ett par andra ändringar, bland annat lät jag quornbitar koka med. Jag tycker att det fungerar att minska mängden fett lite, men inte alltför mycket, då blir det nog inte samma goda smak.

Har du inte testat bakokrydda så rekomenderar jag att du gör det. Smaken liknar inte riktigt något annat jag provat, jättegod och man vill bara ha mer! Den är lite knepig att hitta men störst chans är i webshoppar och i fair trade-butiker.

Här är receptet på grytan jag lagade till igår:

Till 4 portioner behöver du:

300 g quornbitar, tinade
4 gula lökar, hackade
5 morötter, skivade
150 g smör
2 msk tomatpuré
3 tsk bakokrydda
1 fp kokta kikärtor
1 fp krossade tomater
1 tsk salt
½ dl vatten

Så här gör du:

Bryn lök och morot i lite av smöret. Tillsätt övriga ingredienser, rör om och låt koka under lock på låg värme i 2-3 timmar. Rör om ett par gånger under tiden.
Servera med exempelvis ris eller mjukt bröd och en sallad.

bakogryta

En reaktion på ”Bakogryta med quorn

  1. Pingback: Bakogryta |

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s