No knead-bröd

nokneadbread10

En av anledningarna till att jag köpte min gjutjärnsgryta är att kunna baka det här brödet som jag hade hört så mycket gott om. No Knead Bread kallas det och ibland också New York Times Bread. Det var tydligen i den tidningen receptet först publicerades.
Nu har jag gjort det några gånger och det är så gott! Krispigt lite segt skal och mjukt fluffigt inre, perfekt!

Brödet behöver inte knådas men det du spar i arbete får du istället ge i tid – degen behöver mycket lång jästid. Den totala tiden för själva arbetet är trots allt kort och det är ett superenkelt bröd att baka.
Större delen av mängden mjöl bör vara ett ljust mjöl, förslagsvis vetemjöl, men en del kan bytas ut mot en grövre sort. Jag har hittills använt mig av vetemjöl tillsammans med en liten mängd lantbrödsmjöl. Man behöver inte väga ingredienserna, det här brödet är ganska så förlåtande vad gäller mängderna. Fast jag har lärt mig med tiden hur degen ska kännas och när jag behöver tillsätta lite extra vatten. Men som sagt, det är inte jättenoga, det blir bra ändå!

Du behöver alltså en gjutjärnsgryta, med lock. Observera att även locket inklusive knoppen måste tåla den höga ugnsvärmen!

Smaksätta brödet kan man göra på många olika sätt, med kryddor, hackade nötter eller torkade bär mm. Då rör du ner de ingredienserna i degen bara. Eller gör ett naturellt bröd som jag beskriver nedan, grundreceptet så att säga. På nätet finns många filmer och steg-för-steg-instruktioner som beskriver hur man bakar brödet. Jag har efter olika tips och några bak hittat ett sätt som passar mig.

Du behöver:

7 dl vetemjöl
½ tsk torrjäst
1 1/4 tsk salt
3 ½ dl vatten

nokneadbread1

1. Blanda mjöl, jäst och salt i en stor bunke. (Häll helst upp mjölet i ditt mått så att det är 7 dl fluffigt mjöl och inte packat.) Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en kladdig deg. (Eventuell smaksättning tillsätts också nu.) Överarbeta inte degen utan den ska bara precis ”gå ihop”.

nokneadbread2

2.  Den är inte som vanliga degar utan verkligen jättekladdig, men det är så det ska vara. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 12-18 timmar.

nokneadbread3

3. Efter den långa jäsningen så häller du ut den kladdiga degen på en mjölad yta. Tag hjälp av en slickepott för att få ut degen ur bunken.

nokneadbread4

4. Med mjölade händer trycker/drar du försiktigt ut degen så att den blir lite avlång.

nokneadbread5

5. Vik degen ett par gånger. Ta hjälp av något platt verktyg (jag använder en stekspade, inte helt optimalt, hellre något bredare…) Jag viker först en tredjedel mot mitten och sen den sista tredjedelen över den.

nokneadbread6

6. Vänd sedan på degen så att skarvarna hamnar nedåt. Buffa till den så att den blir rund.

nokneadbread7

7. Flytta över degen till en liten stekpanna som du penslat med lite naturell olja (så att degen inte fastnar). Lägg en kökshandduk över degen och låt den jäsa i 1 ½-2 timmar.

8. Under tiden som degen jäser i sin stekpanna så behöver gjutjärnsgrytan med lock hettas upp. Låt den stå i ugnen i 230º i 30 minuter så att den blir riktigt varm. Passa alltså in det så att grytan är redo när degen jäst klart.

nokneadbread8

9. Ta ut den varma grytan ur ugnen, var försiktig! Det är nu stekpannan kommer till nytta, vänd den över grytan så att degen faller ner i den. Att använda stekpannan minskar risken för att bränna sig men den är inte nödvändig, bara du ploppar ner degen i grytan på något sätt. Skarvarna på degen är nu uppåt (vet inte om det är viktigt men det är så det blir).
Ställ in grytan med locket på i ugnen, fortfarande i 230º, i 30 minuter. Efter de 30 minutrarna tar du bort locket och låter brödet stå kvar i ytterligare 5-15 minuter, tills det fått fin färg.

nokneadbread9

10. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på ett galler. Förvara sedan brödet inlindat i en handduk. Eller ät upp det med detsamma! :)

 

 

En reaktion på ”No knead-bröd

  1. Pingback: Året 2014, del 3 |

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s