På bilsemester i Norge (i en bil full med mat men utan kylskåp)

I somras bilade Peter och jag i Norge med vår gamla folkvagn. Mycket av maten vi åt under resan hade vi med oss hemifrån, på grund av de skyhöga priserna i Norge vi hade hört talas om. (Det var inte så fasligt dyrt visade det sig sen, inte där vi åkte åtminstone.)
Någon möjlighet att förvara kylvaror hade vi inte och med endast ett gaskök att laga maten på så fick vi lov att använda vår fantasi vid valet av mat. En rolig utmaning som vi dessutom ska ge oss på igen för i sommar bär det av på nytt! Vi har redan börjat fundera på vilka rätter vi ska avnjuta sittandes utanför tältet på kvällarna. Och till lunch längs vägen. Till frukost blir det förmodligen gröt även i år för det är ju så gott!
Vi lyckades hitta på mat som gick snabbt och enkelt att laga till. Nästa gång vore det roligt att också få till lite ”tjusigare” rätter. Som gör de billiga PET-flaskevinerna rättvisa. ;-)

Har knåpat ihop några bilder från resan. Fick inte med alla måltider på bild men några åtminstone. Ett par kvällar åt vi på restaurang och bodde på hotell, i övrigt var det tält och gasköks-mat som gällde.

Första natten sov vi över hos ett par kompisar i Värmland och då behövde vi inte plocka fram gasköket utan blev bortskämda med grillat och rabarberpaj hemma hos dem. Däremot fick vi hjälpa till att ge deras djur mat! Hundar, katter, getter, får, grisar, höns och karpar mm, våra vänner kan snart öppna ett zoo!
Collage1

Dag två åkte vi över gränsen till Norge och till lunch värmde vi tomatsoppa. Natten spenderades vid vattnet i Lillehammer och till middag serverades fiskbullar i hummersås och potatismos. Potatismos från pulver… gissa om min pojkvän var lycklig?! Sådant mos är nämligen förbjudet här hemma (av mig) till hans stora sorg haha!
Under vår kvällspromenad på byn såg jag en bra lapp på dörren till en bar.
Collage2

Morgon i Lillehammer och lättlagad gröt som bara behövde dra i hett vatten. Inte den nyttigaste varianten men på semestern får man väl unna sig va? Gröten toppades med Bara Bär-sylt, torkade bär och mandelmjölk.
Efter frukost bar det av mot vackra Geiranger. Jag fick den briljanta idén att köpa en mjukglass längs vägen och blev magsjuk… Feber och kräkningar i ett dygn och mat var det sista jag ville ha under de nästkommande dagarna… Peter, som inte köpte glass, mådde prima och värmde sig lite svampsoppa till lunch.
Collage3

Jag minns inte vad Peter åt när jag var sjuk. Jag ville inte vara i närheten av matlukt när jag var dålig… Men mitt första riktiga mål mat sedan blev Palak Paneer på en indisk restaurang i Ålesund.
Senare under veckan körde vi den berömda Atlanterhavsveijen och vid den tjusiga bron stannade vi och lagade sojastrips med grillade grönsaker och tärnad potatis.
Collage4

Naturligtvis var vi tvungna att laga indiskt själva också en kväll! Sojastrips i en Tikka Masala-sås och till det couscous. Couscousen var praktisk att använda då den skulle dra i hett vatten några minuter och vi hade gaslågan över till stekpannan istället. Stekpannan är en lättvikts-gjutjärnspanna från OBH Nordica. Väl spenderade pengar, den pannan. Det bränner så lätt fast i vanliga gasköks-pannor av enklare variant.
Slagit-upp-tältet-vinet, belöningen, är alltid lika gott, även om det är en billigare sort på tetra! :) Det fick följa med in i tältet för kvällsmys sedan där ett avsnitt av en bra serie på surfplattan fick avrunda kvällen.
Collage5

Till sist några blandade bilder… Diska får man göra där det är lämpligt. På campingplatser, på rastplatser och ibland i badrummet på hotellrummet! En närmare titt på en av våra grötfrukostar och resans sista middag – makaroner med sojafärssås.
Den slingriga vägen heter Trollstigen och var faktiskt lite läskig att åka nedför!
En sån himla bra semester hade vi och jag längtar till vi ger oss av i vår lilla bil igen! :)
Collage6

 

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s