Vegetariskt ”julbord” på Gondolen

gondolenTidigare idag var jag där uppe, på Gondolen, för att äta julbord/jullunch med kollegorna. Gondolen har jag velat besöka sedan länge men det har inte blivit av… förrän idag alltså! Kan konstatera att det var mycket större där inne än jag hade väntat mig.
Men hur var jullunchen då? Jo, det var ett vanligt julbord för de flesta, där man hämtar sin mat själv från en buffé. Till de fem personer i vårt sällskap som var anmälda som vegetarianer bjöds fyra ”matiga” rätter vid bordet och sedan fick vi själva hämta vår dessert från buffén.

Jag blev lite besviken först, när vi fick reda på upplägget. Inte för att maten vi skulle få inte lät god men för att jag vill ”plocka” själv från en julbuffé. Det är mycket av vad ett julbord innebär för mig, att man plockar lite sånt och lite sånt.
Nåväl, första rätten kom strax in:

* Bakad steklök med citronsås, Senapsstekt champinjon och blomkål, Kronärtskocka och lök på kavring.
Det var god smak på alla tre små rätterna men de kunde ha fått smaka lite mer. Tyvärr var de alla på tok för kalla! Vilket förstörde upplevelsen ganska så mycket. Godkänd rätt men inte mer än så.
förrätt

* Terrin på jordärtskocka med bakat ägg, pressgurka och rostade nötter.
Wow vilken smakupplevelse! Med denna rätt var all besvikelse från den kalla första-rätten och att inte få hämta maten själv som bortblåst. Så gott och så vackra färger! (Vill inte vara ett surkart, men vad trist de andras mat såg ut i jämförelse med vår… Mycket av den klassiska julmaten, insåg jag, är i fyra nyanser av brunt typ…)
terrin

* Rotsellerisoppa med vinteräpple, stekt svamp och tryffel.
Soppan kom in utan soppa så att säga, med endast det övriga liggandes på tallriken. Strax därefter slevades soppan upp runt omkring. Ett friskt äppelmos, lika fräscha äppelbitar, olika sorters svamp med mera som smakade mycket gott. Soppan var krämig och fantastiskt god!
rotsellerisoppa

* Tomatrisotto med sotad pumpa och syltad tomat.
När denna fjärde rätt kom in var jag redan sprickfärdig och undrade hur i hela fridens namn jag skulle få i mig risotto också… Jag fick i mig nästan hela portionen och det kan ha berott på att det var en av de godaste risottos jag ätit någonsin! Tomaterna var fantastiska! Har inte ätit liknande tidigare. Jag tyckte mig identifiera kanelsmak i dem, mina kollegor var osäkra. Hur som helst var det oerhört mycket och goda smaker i hela rätten.
tomatrisotto

* Dessert
Desserten fick vi som sagt hämta på buffén tillsammans med de andra och jag valde lite smått och gott. Och gott var det! Särskilt saffransmoussen och knäcken, helt suveräna!
dessert

Jag upplever mig inte som en skeptisk och negativ person. Även om jag blev lite besviken där till en början. (Fast jag var hela tiden glad över att ens få sitta där på Gondolen med mina fina kollegor!) Men vad roligt det är när man får ändra uppfattning. Rätt två, tre och fyra gjorde denna lunch till en av de bästa restaurang-måltiderna jag ätit någonsin! Servicen var också mycket bra och vad jag förstod på mina kollegor, både vegetarianerna och allätarna, så var de också mycket nöjda med både mat och service.

Gondolens vegetariska jullunch kändes kanske inte så julig men jag rekommenderar den varmt.

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s