Tryfflar med sprit

Svängde ihop några tryfflar nu på kvällskvisten. Testade att smaksätta dem med sprit, närmare bestämt med whiskey smaksatt med honung och med päronlikör (Xanté).
Tryffeln med whiskey fick inte så mycket smak av drycken, jag skulle ha varit mer generös med spriten där helt klart. Fast å andra sidan blev den smak som ändå var där lite skarp, inte den godaste tryffel jag ätit. Den andra däremot var godare och med tydligare smak av päronlikören, men även där kunde jag gott hällt i lite mer.

Tidigare har jag mest smaksatt tryfflar med olika godissorter typ Daim och After Eight. Det var kul att testa en mer vuxen smak på dem.
Det är vanligt att ha i smör i tryfflar. Det ger en god, len och krämig tryffel men jag gillar de här enkla med bara choklad, grädde och någon smaksättning, mest för att de då är så vansinnigt enkla att göra. Och rullade i något torrt, som här kakao. De blir lite enklare att äta då liksom.

Till ca 30 tryfflar (med svag spritsmak) behöver du:

175 g mörk choklad (jag använde 70% kakaohalt)
1 dl grädde
2 tsk whiskey alt. likör

Så här gör du:

Hacka chokladen.
Hetta upp grädden i en kastrull, men låt den inte koka. Tag från plattan och smält ner chokladen under omrörning. Rör ner spriten.
Häll i en liten form klädd med plastfolie. Ställ kallt och låt stelna.
Skär eller rulla till tryfflar.

whiskeytryfflar

päronlikörtryfflar

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s