Broccoli- och ricottafylld ravioli med brynt pumpasmör

Det här är pastarätten vi åt på nyårsafton. Det var en hel del pyssel innan vi fick hugga in på den men det var det värt för den var jättegod! Kändes nästan som att vi åt på restaurang. :)
En pastamaskin, vilket jag har och använde här, underlättar givetvis. Jag har aldrig gjort pasta genom att kavla själv så jag vet inte hur jobbigt det är eller hur svårt det är att få till det bra. Min maskin är en sån klassisk som man spänner fast kring bordsskivan och vevar själv. Syns i detta och i detta inlägg. Ingen dyr variant men fungerar utmärkt.

Receptet är från Bonniers vegetariska kokbok.

Till 4 portioner behöver du:

Pastadeg
2 dl vetemjöl special
1 dl durumvetemjöl
1 krm salt
1 ägg
2 äggulor
1-2 msk vatten

Fyllning
1 broccolistånd (250 g), buketterna
250 g ricottaost
2 dl finriven parmesanost
1 liten citron, skalet
1 krm muskot
3/4 tsk salt

Broccolisallad
broccolistjälken från broccoliståndet ovan
2 msk olivolja
2 msk pressad citron
2 krm chiliflakes
2 krm salt

Brynt pumpasmör
75 g smör
½ dl pumpakärnor

Så här gör du:

Pastadeg: Lägg mjöl, salt, ägg och äggulor i en matberedare och kör till en grynig massa. Lägg på en arbetsbänk och knåda ihop till en tjock, hård deg. Tillsätt ev. lite vatten om det behövs för att få ihop degen. Låt degen vila i plastfolie medan du gör fyllningen.

Fyllning: Skär av buketterna från broccolin. Lägg stjälken åt sidan, den ska användas senare. Koka broccolibuketterna mjuka i lättsaltat vatten, ca 2-3 minuter. Spola dem sedan hastigt med kallt vatten och låt rinna av. Finriv citronskalet, endast det yttersta gula. Hacka broccolibuketterna och blanda med ricotta, parmesan, citronskal, muskot och salt.

Ravioli: Kavla ut degen till långa plattor. (Jag använde en pastamaskin.) Jag fick så pass breda plattor att jag vek degen över fyllningen sedan. Det går bra att göra en ”under-platta” och en ”över-platta” istället.
Lägg ut plattorna på mjölad arbetsbänk. Klicka ut fyllningen i små bollar på plattorna. Pensla med vatten runt klickarna (med pensel eller med fingret) och vik/lägg över pastadeg. Tryck försiktigt ut luft samtidigt som du gör detta så att raviolisarna inte får luftbubblor i sig. Skär ut fyrkanter/raviolis. Lägg dem på ett mjölat fat i väntan på kokning.

Sallad och pumpasmör: Skär broccolistjälkarna i tunna skivor. Koka dem i rikligt med lättsaltat vatten i 1 minut. Ta upp dem med hålslev och lägg dem i en skål. Kokvattnet ska sparas! Ringla olja och pressad citron över broccolin och strö över chiliflakes och salt.
Bryn pumpakärnorna i smöret tills det börjar bubbla och dofta nötigt.

Koka raviolin i broccolins kokvatten. När de flyter upp till ytan är de klara, det tar 2-3 minuter. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på en kökshandduk. Lägg upp dem på tallrikar och toppa med pumpasmör och broccolisallad.ravioli1

ravioli2

ravioli3

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s