Gröna smaker på Birka

Rederiet Birka Cruises erbjuder från oktober i år en vegansk kryssningsmeny. Den är ett samarbete med Maximillian Lundin, SVT-kock och grundare av The Plant, och rätterna kommer att bytas ut tre gånger per år.
Jag hade äran att bli inbjuden till provsmakning av de första rätterna ut!

Birka Cruises VD Satu Andersson berättade för oss att rederiet vill erbjuda både resenärer och anställda (som bor och äter på båten i längre perioder) hälsosam och hållbar mat.
Efterfrågan på vegetariska och veganska alternativ har dessutom ökat och så föddes idén om den första veganska kryssningsmenyn.

Maximillian och Birkas kökschefer Markus och Glenn berättade om samarbetet samtidigt som de sistnämnda la upp och presenterade rätterna för oss i båtens stora kök. Därefter var det dags för provsmakning!

birka-1

birka-2

birka-3Denna första meny ser ut så här:

* Långgrillad zucchini i rökmarinad med rostad vitlök, vit böncrème, grovkorning senap, picklad rödlök och rostade vallmofrön

* Frasig kikärtspani med dill och spiskummin med côte d’Or-sås, pommes pavé och krämig bracciasallad

* Sorbet på hallon med chokladcrème, cashewnötter, torkad hallonpuré och halloncrisp

Mina favoriter blev kikärtspanin och hallonsorbeten, tokigt goda! Tur nog fick vi med oss recepten hem och jag siktar på testlagning här hemma inom kort.
Hoppas också få möjlighet att ge mig av på kryssning för att äta menyn ”på riktigt”. Den var nämligen mycket god och ett initiativ jag vill stödja. Vilken grön våg som drar fram nu va? Härligt! :)

birka-4

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s