Söndagsfrukost + brödrecept

Oj vad fort veckorna går! Tycker att vi knappt hinner äta upp söndagsfrukosten innan det är dags för nästa. Så här såg den ut igår.

Jordgubbs-havregurt vilken ingen av oss provat tidigare tror jag. Den kan vi båda tänka oss att äta igen. Müslin vi åt följde med i den senaste Smakboxen och är riktigt frasig och god, även den med smak av jordgubb. Till det jordgubbar som jag frös in i halvor i höstas. De passade ju perfekt till detta! Friskt och gott.

Pressad apelsin förstås. Sån vill jag ha på helgerna under vintern.
Det mörka i koppen är hett vatten med nyponpulver. Hmm den var knepig… kan inte bestämma mig för om jag tyckte om det eller inte. Får lov att prova igen. Peter klarade dock bara av några få klunkar av drycken, den var verkligen inte hans grej kan man säga…

Med tanke på alla dessa ”konstigheter” till frukost (och som den braiga fru jag är) så fick Peter faktiskt vanligt hederligt bröd också. Hembakt sådant. Recept längre ner.

sondagsfrukost

Upptäckte i veckan att jag har galet mycket mjöl hemma, av olika sorter. Inte för att jag köper så mycket men jag har fått en del, från Smakbox bland annat. Kasta det vill jag inte göra så här ska det bakas framöver. Bättre att använda upp det än att Peter köper bröd. Fast att äta annat (också) på söndagarna, det slipper han givetvis inte undan. ;-)

Solrosbrödet hittade jag hos Arla (recept här). Bytte ut dinkelmjölet i deras recept mot ett par andra sorter jag hade hemma. Och en del av solrosfröna bytte jag ut mot rostade sådana. Jag provade inte brödet själv men P sa att det var helt ok. God smak men något ”smuligt” vilket var fröna som trillade av.

Till 1 bröd behöver du:

5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 msk bakpulver
2 dl solroskärnor
1 tsk salt
3 dl vatten
½ dl smör- och rapsolja
250 g lätt-kvarg
1 dl rostade solroskärnor (naturella går också bra)

Så här gör du:

Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner vattnet, smör- och rapsoljan och kvargen.
Smörj en rund bakform, ca 1 ½ liter och ströa med 2 dl solroskärnor. Klicka i degen och jämna till den.
Strö över solroskärnor, ca 1 dl. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200° i ca 60 minuter. Täck med folie om det riskerar brännas.
Stjälp upp brödet och låt det kallna.

solrosbrod

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s