Campingmat och vackra Norge

Jag vet inte hur ofta ni åker på bil- eller campingsemester, utan möjlighet till att hålla livsmedel kylt. Vi gjorde det både 2014, 2015 och 2016. (Resan 2014 kan du läsa om här.)
Alla tre gångerna åkte vi till Norge. Olika delar av landet varje resa bortsett från den lilla orten Geiranger som vi besökte både första och tredje resan. Jag låg utslagen i matförgiftning (mjukglass) första gången vi var där och eftersom Geiranger förmodligen är en av världens vackraste platser om du frågar mig så ville jag se den som frisk också!

Utmaningen vad gäller mat var densamma alla resor – att laga mat med medhavda livsmedel på ett gaskök och att de matvarorna inte kunde hållas kylda.
För varje resa har vi kommit på nya idéer och funnit nya favoriter.

Här kommer campingmat-inspiration från vår andra resa, den vi gjorde 2015. Några av måltiderna. Vackra bilder från Norge får ni på köpet. :)
Bilderna kan ses i större format om du klickar på dem.

Under första stoppet åt vi wraps. Ett paket frysta falaflar fick agera kylklamp under resans första timmar. De hade tinat lagom till lunch och höll en burk med köpt hummus samt en påse blandad sallad kalla och fräscha tills dess. Det stoppades i tortillabröd och vi kunde med ytterst lite ansträngning avnjuta goda wraps.
Första natten sov vi på vandrarhemmet i Töcksfors. I deras kök gjorde vi nachotallrikar med sojafärs och svarta bönor.
Den ”märkliga” byggnaden är Vemork vattenkraftverk vid Rjukan, känt från andra världskriget och väl värt ett besök!

Soppa med knäckebröd har blivit vår mest förekommande lunch. Även om jag med tiden gått över till fröknäcke utan något pålägg. Peter vill dock ha sina fyllda från Wasa. Soppan värms på bara ett par minuter.

Soppa igen men av annan sort. Värmdes strax intill ett mycket vackert vattenfall.
Färdiga grytbaser, kokosmjölk, torkade sojabitar och couscous fungerar alla fint att förvara utan kylskåp. Enkelt att laga till på gasköket också.

Nu minns jag inte vad stället heter men våfflor åt vi där och som bjöd på utsikten nere till vänster i bildcollaget. Det som var märkligt var att man inte serverade sylt och grädde till våfflorna utan sylt och typ gräddfil… Det var inte gott tyckte vi. Tydligen något norskt?
Längst fram i bilen (ja det finns plats där för i en bubbla sitter motorn bak!) har vi alltid lådan med drycker. De håller sig faktiskt ganska så svala där.
Vanligtvis ser man både snö och blomsterprakt under en junidag i Norge, ofta flera gånger. Åtminstone om man kör upp och ner mellan olika höjder som vi gör. Häftigt och vackert!

När vi kom till Eidfjord kändes vädret lite ostadigt så vi bokade en stuga. Peter lagade en gryta med sojakött igen, tror det var thailändska smaker denna gång men minns inte säkert.
Både framför och bakom vår lilla stuga var det fina vyer att titta på.

Vid Kjeåsen åkte Peter kana i snön och jag njöt av utsikten från gården som kallas ”världens mest otillgängliga”. Där var vi länge och platsen påverkade mig mycket. Svårt att förklara… Låter det intressant – läs om platsen och åk dit!
Detta år åt vi fortfarande ofta sådan här gröt till frukost. Numera kokar vi på naturella havregryn för att minska ner på sockerintaget. ”Bara Bär” har jag inte sett i butik på länge men de var goda och praktiska som gröt-topping. Mandelmjölk finns i småförpackningar = perfekta för dessa resor. Dock endast sockrad variant vad jag kunnat finna.

Den här middagen har blivit vår camping-middags-favorit! Tacomix med torkad sojafärs, majs på burk och nachochips, ofta med en förpackning bönor också. Allt går så bra att förvara och att laga till. Äts med fördel i samband med utsikt. :)
Fel ordning nu, men under varje resa har vi stannat till vid gränshandeln på svenska sidan (dit norrmännen åker för att handla billigt och vi för att titta på spektaklet). Butiken vi besökt är främst Gottebiten. Där finns så galet mycket godis! Och ibland får man lov att unna sig tycker jag hihi.

Oplanerat hamnade vi på Jondal Hotel. Och tur var det för det var ett fantastiskt trevligt litet hotell. Frukosten fick man plocka själv från den lilla buffén i matsalen frånsett smörgåspåläggen som varje rum fått sin egen tallrik i kylskåpet med.
Middagen kvällen före köpte vi på Coop i närheten och åt i sängen på rummet. Inte den nyttigaste middagen men den var mysig haha!
Laerdalstunneln med sina 24,5 km är världens längsta vägtunnel. Undviks lämpligen av den med klaustrofobi men vi åkte genom den vilket tar 20 minuter! En upplevelse helt klart.

Norge är mycket duktiga på att att erbjuda sina bilburna resenärer vackra rastplatser. Och fina vägsträckor i största allmänhet.
I väntan på en filmvisning om Tysseldal kraftverk (den vita byggnaden i bakgrunden) åt vi mellanmål. Cashewnötter, torkade russin och mullbär.

I Flåm, på Aegir bryggeri och pub i ”vikinga-stil” tog vi en varsin öl. (Vi tältade på en camping strax intill.) Bryggeriet hade vi ingen aning om fanns utan såg det under vår kvällspromenad i byn. Det är en av de roligaste sakerna med att bila runt så här, man vet aldrig var man hamnar riktigt och finner så många guldkorn som förgyller livet!
En väldig mix av bilder sedan… Gryta med sojastrips, majs och krossade tomater. Veckans enda ickevegetariska måltid vi lagade – fiskbullar i hummersås med potatismos.
Makaroner med en krämig sås, minns att den var mycket god. Och Peter som lagar mat utanför vårt tält på Oslos citycamping, med utsikt över Oslos stadskärna.

Det var den resan det!
Hoppas att du känner dig inspirerad nu, att åka på bilsemester, att campa eller att åka till Norge. Jag menar, du kan ju bo lyxigt på hotell men åk dit för sjutton, det är så vackert!

 

2 reaktioner på ”Campingmat och vackra Norge

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s