Ångkoka i sil

Ångkoka i bambukorg, det har jag skrivit om tidigare. Men man behöver inte alls springa och köpa en bamboo steamer eller annan typ av ångkokare. Har du en metallsil hemma och en kastrull med tillhörande lock som silen passar i så har du en ångkokare redan!

Fyll kastrullen med lite vatten, så att det når precis upp till silens botten men inte mer. Koka upp vattnet, placera silen fylld med det du vill ångkoka i kastrullen, lägg på locket och ångan fixar resten.

OBS! Låt det inte koka torrt utan fyll på med mer vatten vid behov.

Detta sätt att ångkoka tycker jag fungerar utmärkt för exempelvis broccoli och sötpotatis (vilket är det jag oftast ångkokar). Sådant som kan ligga lite huller om buller på varandra. Dumplings exempelvis, som jag vill lägga snyggt och prydligt utan att de nuddar varandra passar bättre i bambukorgen vilken har en platt botten.

Har du inte ångkokat än – gör det! Det är så enkelt och blir så gott. Och nyttigheter behålls bra i maten.
Vad gäller tillagningstider, prova dig fram, det gör jag. Broccoli tar jag aldrig tiden på men låter de nog ångkoka i 4-6 minuter skulle jag tro. Sötpotatis skär jag i mindre bitar och de brukar vara klara efter 13-15 minuter.

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s