Campingsemester 2017

Vi har varit iväg på årets camping/bilsemester! Vi kom hem för en dryg vecka sedan efter 10 mycket bra dagar på vift.
Somrarna 2014, 15 och 16 låg fokus i princip helt på Norge när vi var iväg, i år var det lika mycket på Sverige och lite grann Finland. (Ett par av de tidigare resorna har jag skrivit om, finns under kategorin Semesterresor.)

Tänkte berätta lite kort om årets resa. Fast det blir nog svårt att fatta mig kort…
Själva rutten var så här:
Först båt från Stockholm till Helsingfors. Därefter ca 100 mil med biltåg från Helsingfors till Kolari i norra Finland. Sedan bil i 350 mil. Från Kolari upp till Nordkap. (Nordkap betraktas som europeiska fastlandets nordligaste punkt fast det är egentligen fel, det finns en annan udde som ligger 1,5 km längre norrut. Hur som helst är den stora turistattraktionen Nordkap och det var ett av huvudmålen med årets resa.) Sen gick färden via bland annat Alta, Tromsö och Narvik i Norge. Till Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arvidsjaur… och så vidare ända hem till Stockholm igen!
Sverige är lååångt! Det kände man verkligen.

Jag som gillar att fota gjorde det knappt alls nu av någon anledning… kände inte alls den foto-lusten jag brukar. Det blev mest med mobilen. Så ingen toppkvalitet men här är några bilder från vår resa. På mat förstås men lite annat också. :)

Båten vi åkte med till Helsingfors var Silja Symphony. Vi satt länge i den här puben i aktern och tittade ut, drack öl och åt goda vitlökssnacks. Riktigt schysst med de där panoramafönstren!

Till middag provade vi båtens sushirestaurang som var helt ok. Här är min vegetariska sushi.

I Helsingfors hade vi några timmar att fylla innan det var dags att köra ombord på biltåget. Vi besökte Tekniska museet (trevligt och intressant), handlade i vanlig matbutik (är ju så kul att gå i andra länders matbutiker!) och åt lunch på Fafa’s. Fafa’s hittade vi via Tripadvisor och valde dem pga de fina omdömena och närheten till biltåget. Ser kanske inte så roligt ut utifrån men det var så bra! Jättetrevlig personal och fantastiskt gott! På bilden är min veganska mezetallrik.
På menyn stod det veganska överst, därefter de lakto-ovo-vegetariska rätterna och sist de icke-vegetariska. Kul, för det brukar alltid vara tvärtom.

Sen var det äntligen dags att rulla på biltåget! Det hade vi sett fram emot för det kändes som en så rolig och annorlunda upplevelse. Vilket det var! :)
Hela natten åkte vi och hade alltså sovkupé.

På tåget började vi med att dricka bubbel och äta snacks i vår kupé. Tågets pappmuggar funkade bra att dricka ur, trots avsaknaden av lyxkänsla. :)
Sen åt vi middag i restaurangvagnen. En helt ok vegetarisk pasta till mig och köttbullar till Peter. Där satt vi sedan länge och drack öl och tittade på den vackra sommarkvällen utanför tågfönstret.

På väg till Nordkap gjorde vi ett kort stopp i Honningsvåg och på vägen sen var det ännu fler vackra vyer.

Nordkap! Vad ser man egentligen…? Inte mycket… Men ändå var det en så häftig upplevelse! Där längst ut skulle alla bli fotade förstås, nästan så det blev kö.

Vi också förstås! Peter med armarna i luften och jag med kameran i högsta hugg. Och här var det kallt så in i bängen! Förstår inte dem utan nåt om huvudet… jag hade dubbla luvor och trodde mitt huvud skulle spricka av iskylan.

Utsikt från Nordkap.

Den berömda midnattssolen gjorde att det aldrig blev mörkt där uppe i norr, också en kul upplevelse! Här är utsikten från vårt hotellrum i Tromsö klockan ett på natten.

I Kiruna ligger världens största underjordiska järnmalmsgruva. I den gick vi på guidad rundtur vilken var mycket bra anordnad. Det är inte varje dag man fikar nere i underjorden!

Middag i Kiruna åt vi på Mommas. Vi fick superservice men maten var inte riktigt lika bra. Jag åt en vegetarisk mix-tallrik med halloumi, falafel, mozzarellasticks mm. Visserligen var jag sugen på något flottigt denna kväll men lite grönsaker till hade inte suttit fel.
Frukosten dagen efter åt vi på Cafe Safari. Gigantiska smörgåsar, med falafel på till mig och till det en vegansk varm choklad.

Vi åt inte bara på restaurang, även om det blev färre camping-måltider än vanligt pga dåligt väder några dagar. Exempelvis åt vi pasta med sojafärssås och näringsjäst med fjordutsikt…

Pumpa- och morotssoppa med mjukt bröd med hummus vid en vacker liten sjö…

… vin i kvällssolen intill tältet och grötfrukostar förstås! Det är alltid gröt som gäller till frukost när vi campar. I år toppad med fröblandning och olika sorters smoothies.

Min vegetariska hamburgare hamnade på bild, den åt jag till frukost på en vägkrog i Finland haha! På morgonen när vi åkt av biltåget. Vi orkade inte pallra oss upp och äta frukost i restaurangvagnen.
Måltiden på den högra bilden var faktiskt ett medvetet stopp under resan. På restaurangen Big Street i Rättvik åt vi för ett par år sedan. Det var så tokigt gott att i ville göra om det. Det var lika gott denna gång! Och vi fick lika bra service nu som då. Rekommenderas om du har vägarna förbi Rättvik. Jag åt halloumi, nu som då.

Vår resa började lida mot sitt slut. Vi avslutade med en dag hos mina föräldrar. Vi besökte några loppisar och tog en promenad i naturresarvatet Hårsbäcksdalen…

… plockade några liter jordgubbar på självplock…

… och åt pizza i mina föräldrars växthus. Man äter pizza nästan varje gång man är hos mamsen och papsen. :)
Våra nyplockade jordgubbar till efterrätt förstås!

Det var den resan det. Nu är vi hemma för tre jobbveckor innan vår ”riktiga” semester börjar. Är skönt att vila upp sig för vi var helt slut när vi kom hem haha! :)

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s