Örtig gratäng med sötpotatis

Här kommer ett lite konstigt recept på en gratäng. En som passar till jul är tanken, för det fick jag önskemål om att lägga upp här.

Saken är den att jag hittade det här (klick) receptet bland mina tidningsurklipp och kände att det vill jag testa. Ändrade innehållet i gratängen något, bytte ut rotselleri mot palsternacka bland annat och ändrade mängderna. Jag använde vegansk parmesan vilket jag aldrig hade gjort i ugn tidigare och var osäker på hur den skulle bete sig där, så jag vågade inte ha på den ända från början av gräddningstiden.
Dessutom såg gratängen så torr ut efter en liten stund i ugnen att jag bestämde mig för att blanda runt allt ett par gånger under gräddningen, för att ”safta till den”.

Väl klar (vilket tog ungefär dubbelt så lång tid än vad som står i receptet jag hittade) såg den visserligen hyfsat god ut men jag trodde ändå inte att det skulle bli en höjdare så jag fotade den inte. Trodde inte jag skulle lägga upp den här på bloggen.

Men den blev så god visade det sig! Kommer utan tvekan att göra den igen!
Så gott med örtkryddorna och konsistensen blev riktigt fin. Tänk så fel man kan ha ibland.

Frågan är hur gratängen hade blivit utan att röra runt i den under gräddningen? Vet ej och jag vet inte om du behöver göra så krångligt som jag gjorde. Men den blev mycket saftig och god på det sättet.
Ta en titt på receptet jag länkade till också och gör som du tror blir bra. Hur som helst rekommenderar jag att testa gratängen!

Till 4 portioner behöver du:

1 msk smör
500 g sötpotatis
250 g fast potatis
200 g palsternacka
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
3 krm salt
2 krm svartpeppar
3 dl grädde (jag använde kogrädde)
1 dl riven parmesanost (jag använde vegansk)
2 msk ströbröd

Så här gör du:

Skär sötpotatis, potatis och palsternacka i små stavar.
Smörj en ugnsfast form. Lägg potatis- och palsternacksstavarna i formen tillsammans med örtkryddorna, salt och peppar. Blanda så att kryddningen sprids jämnt. Häll på grädden.
Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 40 minuter, tills stavarna är mjuka och gratängen har fått fin färg. (Täck med folie mot slutet vid behov, jag behövde inte göra det.)
Vänd runt stavarna i grädden ett par gånger under gräddningen. Strö över parmesanost och ströbröd 10-15 minuter innan gratängen är klar.

Eftersom jag inte trodde jag skulle blogga om den fotade jag en liten rest först dagen efter… så här ser gratängen lite torr ut trots allt… Men icke som sagt!

2 reaktioner på ”Örtig gratäng med sötpotatis

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s