Nyårsplaner

Från julaftonens promenad hemma hos mamma och pappa.

Nyårsfirandet i morgon blir lugnt och stilla hoppas vi. Vi tackde tidigt nej till middagsbjudning (förlåt vänner men i år passar vi bättre här hemma) och kommer att mysa här bara Peter och jag.

Jag funderade länge på vad vi ska äta i morgon men kom knappt någonstans i planeringen. Inte förens svaret plötsligt kom till mig för ett par dagar sedan. Blev liggandes i feber 1 ½ dygn nu i mellandagarna och hade då ingen vidare matlust. När den sedan kom tillbaka var allt glasklart – jag är nu sugen bara på bra saker, sådant min kropp mår bra av och dessutom är det också vad jag helst ger den nu. Så klart jag ska vara snäll mot den efter febern!

Det visade sig vara höstblåsor. Märkligt litet virus. Ser inte så jätteskojig ut i ansiktet och på händerna just nu men verkar ändå ha kommit lindrigt undan jämfört med vissa andra.

Bläddrade i olika böcker, samlade inspiration och har kommit fram till nedanstående meny.
Full av goda nyttigheter och helt och hållet vegansk tror jag att den blir. Förrätt och dessert mycket lättlagade, lite mer pyssel med huvudrätten. Det tror jag blir en lagom nivå i morgon.
Lite tokigt kanske att ni inte får recepten (förens efteråt förstås om det blir gott!) men det blir som inspiration.

Förrätt
Snabb chilisoppa med tomat, citrongräs och kokos (från boken Food Pharmacy Kokboken)

Huvudrätt
Svampbiffar med jordärtskockspuré, knaprig blomkål och rödlöksmarmelad (har bara idén i huvudet än, vet inte exakt hur jag ska laga till det)

Dessert
Sorbet på mango och kombucha (från boken Superhälsa!)

Nu tycker kanske någon synd om Peter, killen jag bor med som önskade sig hasselbackspotatis till nyårsmiddagen. Äsch då, han vill också ha bra saker att äta även om han inte alltid inser det själv. Dessutom ska han få sin nyårsöl och sin nyårschipspåse – det lovar jag!

Eftersom jag inte kan ge er någon bild ännu på vår nyårsmat för i år så får ni en på förrätten vi åt första gången Peter och jag firade nyår tillsammans. Det var 2004 hemma i hans ungkarlslya. Långt före min matblogg var född men intresset för matlagning fanns redan då, om än i lite mindre omfattning.
Soppa ser man ju att det är men jag minns inte av vilken typ. Det jag däremot minns är att nyåret efter lagade jag en illgul variant där i Peters kök, fullspäckad med gurkmeja, och att locket till mixern inte riktigt ville sitta på plats… och att väggarna i halva hans kök blev lika vackert gula som soppan.

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s