Välkommen 2018!

Det är någonting spännnade med ett nytt år tycker jag. Även om jag varken har nyårslöften eller ser det som en större nystart heller så är det en speciell känsla ändå.

Visst har jag mål, förhoppningar och saker jag strävar efter men de är inte kopplade till skiftet mellan två år. Nyårslöften hade jag ofta förr men det var inte riktigt min grej, de hjälpe mig sällan. Numera är det något ständigt pågående, en väg jag vandrar på dagligen. Att försöka bli ännu lyckligare, må än bättre, göra mer gott och uppskatta och njuta av så många minutrar av livet som möjligt. (Ja det går att glädjas åt att bära hem matkassar i regn och att sortera smutstvätt!)

Ska inte bli långrandig kring detta just nu men jag genomgår sedan ett par år tillbaka stora förändringar inom många områden i mitt liv. Positiva sådana och jag är mycket taggad inför att fortsätta den resan.
Tänkte här dela med mig av några fokusområden och förhoppningar inför 2018, eller den närmaste tiden helt enkelt. Det mesta är bra saker jag redan gör, sådant att fortsätta med och att utveckla vidare. Kanske får några av dessa områden egna inlägg här på bloggen senare, det vet jag inte än, men är det något du vill att jag skriver mer om så skriv en kommentar.

 • Förbättra min sömn
  Har sedan barndomen haft problem med sömnen (har ofta svårt att somna samt vaknar och kan inte somna om, sover periodvis på tok för lite). Detta är något jag måste arbeta mer med för det för med sig mycket negativt. Prioriterat område!

 

 • Bli huvudvärksfri (så gott det går i alla fall)
  Har sedan många år lidit av kraftig huvudvärk större delen av tiden. Värken påverkar förstås hela min tillvaro och är även den prioriterad att försöka lösa. (Det går åt rätt håll sedan några år.)

 • Betydligt roligare än de två första områdena jag nämnde är kosten. Från att ha haft ett ganska så uselt leverne i över 30 år sköter jag mig numera så mycket bättre. Till allra största del äter och dricker jag sådant jag mår bra av och undviker sådant jag mår dåligt av. Vad mitt liv har förändrats av det! Helt klart bland det bästa jag gjort i mitt liv, den förändringen. Alltså något bra som jag kommer att fortsätta med och fortsätta att utveckla än mer.

 

 • ”Mealprep”
  Att förbereda min mat/matlådor helt enkelt. Ingen nyhet i mitt liv men något jag gör mer och mer. Har tagit med mig matlåda till jobblunch i många år men förr var det oftast rester från middagen dagen före. Numera preppar jag verkligen och ofta både frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål… och älskar det! Får tid över till annat och äter bättre. Något att fortsätta med alltså.

 

 • Cruelty free
  Från att aldrig riktigt ha mäktat med att sätta mig in i vilka (skönhets)produkter som är testade resp. inte testade på djur har jag sedan en tid kommit igång med det. Det kändes så stort och svårt. Nyckeln till framgång för mig var att ta ett delområde i taget.
  -Ok, nu behöver jag nytt schampo och balsam, vilka testar inte på djur? Aha Maria Nila exempelvis, då väljer jag dem.
  Ett par månader senare var det ansiktsvård och då orkade jag läsa på lite om det och göra ett cruelty free val även där.
  Betar av område efter område vartefter jag orkar med. Gäller egentligen allting jag köper, såsom mindre miljöfarliga städprodukter, material i kläder osv. men icke djurtestat har varit prioriterat för mig. Gör inte på långa vägar bara bra val, det kan jag absolut inte skryta med men tar många små steg framåt. Att fortsätta med!

 • Rensning/KonMari/Capsule Wardrobe
  Har nämnt det här i bloggen tidigare, att jag kommer från en släkt med hoarders, som alltså har ett sjukligt samlarbeteende. Har själv aldrig varit extrem men känner att jag ”bär det inom mig”. Har alltid haft för många saker, haft mycket svårt att göra mig av med dem och mått dåligt över detta. Arbetat med problemet i många år och det går nu verkligen framåt, är så glad över det!
  Rensning pågår, så snart jag har ork och tid. Att ha färre saker är en viktig del men likaså hur jag förvarar dem. Arbetar delvis enligt KonMari-metoden och min låda med tröjor ovan är ett exempel på resultat från den. (Är så mycket lättare att hitta bland mina kläder och andra saker nu!) Fortsätter med detta!
  Capsule Wardrobe är något jag sneglar mer och mer på och jag tror är ett mål för mig på längre sikt.

 

 • Minimalism och att minimera antalet beslut
  Hör ihop med förra punkten. Att gå mot detta får mig att må bra. Jag siktar inte på på ett minimalistiskt liv som i att ”äga endast 100 saker” utan att omge mig endast av saker jag tycker om. Saker som ”sparks joy” som Marie Kondo (KonMari) säger. Att ha färre saker och var sak på sin bestämda plats gör mitt hem mer lättstädat, jag får tid över till annat än att plocka och städa och jag trivs bättre helt enkelt.
  En riktig aha-upplevelse fick jag för några månader sedan när jag hörde en tjej på Youtube berätta att hon bara har en sorts penna. Det för att aldrig behöva fundera på vilken penna hon ska ta, en del i att minimera antalet beslut hon måste ta varje dag helt enkelt.
  Det här är definitivt en riktning jag går i mer och mer. Som hjälper mig att må bra.

 • Resor
  Vi har inga semesterresor bestämda men tre vi funderar lite på.
  Norge förstås, ni som följt mig ett tag har nog inte missat hur bra vi trivs där. De södraste delarna av Norge har vi ännu inte besökt och det pratar vi om att göra i år. Hoppas vi får till det! Så att vi kan laga mat på gasköket i vackra miljöer.
  Vi har också lösa planer på två kortare resor, till Italien tillsammans med ett annat par och kanske en storstadsweekend tillsammans med ett annat.

 

 • Jag vill ta upp fotograferandet igen. Fotade mycket förr, i alla möjliga olika situationer. På sistone har jag inte alltid haft med mig kameran ens på utlandssemestrar utan det är mest mobilen jag använder. Tråkigt tycker jag, jag gillar ju att fota.

Det var några tankar om den närmaste framtiden. Hoppas att du hittade något att inspireras av. Själv tycker jag att det var roligt att reflektera över vad jag faktiskt redan uppnått och i vilken riktning jag vill gå framöver.

 

2 reaktioner på ”Välkommen 2018!

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s