Nyårsmiddagen

Tänkte skriva några ord om vår nyårsmiddag. Även om det blir utan recept.

Jag gjorde nästan exakt det jag hade planerat:

Förrätt
Snabb chilisoppa med tomat, citrongräs och kokos 

Huvudrätt
Svampbiffar med jordärtskockspuré, knaprig blomkål, picklad rödlök (hade tänkt rödlöksmarmelad) och vitlöksstekt spenat (tillkom senare i planeringen)

Dessert
Sorbet på mango och kombucha

Soppan är från boken Food Pharmacy Kokboken. Lite annorlunda tillagningssätt på den – man mixade först ingredienserna råa för att sedan försiktigt värma upp soppan på spisen. Inte konstigt, men tvärtom mot hur jag brukar göra mina soppor. Smidigt!
Tomater, citrongräs, ingefära, chili, kokosmjölk, lime med mera var det i den. Vi kände båda att den skulle ha blivit väldigt god… om jag inte hade haft för mycket lime i… Den blev på tok för sur. Men annars god så jag gör gärna om den.

Varmrättsidén kom jag på själv och lagade till utan recept bortsett från svampbiffarna som jag gjorde med inspiration från boken Hello Green av Josefine Jäger. Hade dock inte alla ingredienser hemma så de blev inte exakt som hennes.
Det blev en god rätt! Kändes festlig.
Jordärtskockspurén var enkelt gjord – kokta skockor stompade med havrefraiche, vitlök och annan smaksättning.
Färsk spenat stekt tillsammans med hackad vitlök. Stekt skivad blomkål, enkelt smaksatt med salt och svartpeppar. Lättpicklad rödlök. Gott!

Sorbeten till dessert fastnade inte på bild men innehöll enkelt nog endast tre ingredienser – mango, kombucha (jag använde en som var smaksatt med hallon) och agavesirap (honung skulle det egentligen vara enligt receptet men jag valde att göra alla tre rätterna veganska). Recept från boken Superhälsa! av Marita Karlson.
Jag tycker att den blev helt ok men den var inte Peters drömdessert direkt… Själv uppskattade jag att den var frisk, lätt och fräsch. Fast min egen mangosorbet tycker jag ändå tar priset. :)

Det var nyårsmiddagen det!

2 reaktioner på ”Nyårsmiddagen

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s