Boken Mega vego

* Inlägget innehåller pressutskick/gåva. *

Jag fick kokboken Mega vego : mat för hela familjen – samlade recept och nya rätter skickat till mig av Ordfront förlag. Författare till den är Sara Ask och Lisa Bjärbo. Så här beskrivs boken på förlagets websida:

”Mega vego innehåller allt från de tidigare böckerna och dessutom nya texter med bland annat budgettips, knep för att spara tid vid matlagningen och enkel mat i farten. Samt ett tjugotal nya recept, däribland pasta gialla, okonomiyaki japansk kålpannkaka, kokosris med chilifrästa grönsaker, pulled portabello och vegansnickers.”

”De tidigare böckerna” syftar till böckerna Mera vego och Ännu mera vego, vilka är böcker jag inte har. Har bläddrat i någon av dem i butik men inte slagit till. Det beror mest på det om ”hela familjen”, att maten ska passa barn och familjer med en stressig tillvaro med hämtning från förskola och liknande. Saker som jag som inte har barn inte alls kan relatera till. Jag kände inte att jag tillhörde målgruppen och blev aldrig riktigt sugen på böckerna.

Nu när jag bläddrat igenom den här nya boken ordentligt (flera gånger!) kan jag konstatera att det där med barn och barnliv inte tar fullt så mycket plats i boken ändå. Nog för att det finns mycket bra i den för familjer som vill äta mer vegetariskt! Men det är inte så att det stör mig. Det är tvärtom en bok jag nu uppskattar mycket och är väldigt glad att jag fick.

Vad kan bebisen äta till exempel?

Utöver drygt 200 recept (boken är över 300 sidor tjock!) finns många sidor med fakta och tips. Vilka grönsaker är i säsong när? Vad kan vara bra att ha i kyl, frys och skafferi? Tips på nödmat i farten. Och var hittar man järn i vegetarisk mat egentligen?

Det här är en bok jag kommer att bläddra i och använda mycket framöver. Den är lättsam, fin och väcker min matlagningslust. Och innehåller så många spännande recept jag vill laga. Första gången jag läste igenom den kändes det som att den aldrig skulle ta slut!

Det enda jag egentligen skulle kunna anmärka på är att författarna har använt sig av mycket mjölkprodukter vilket jag numera sällan gör. Å andra sidan är jag ganska så bekväm i att byta ut sådana produkter mot vegetabiliska varianter. Författarna tipsar dessutom ofta hur man gör rätterna veganska.

Jag tror också att det kan vara bra att det är komjölk/grädde/crème fraiche i recepten. Tänker att de som är i början av att välja att äta mer vegetariskt (som kanske skräms lite av helvegetariskt/veganskt) lockas av boken då.
Recepten innehåller inte några köttsubstitut såsom quorn eller sojakött, vilket jag också tror kan vara bra på ett sätt. Jag har träffat på flera som vill äta mer vegetariskt men inte alls vill använda sig av sådana produkter. Jag tror att boken är en bra väg till mera grönt för ”köttisar” om ni förstår vad jag menar. Och bra för vegetarianer också förstås.

Mega vego får ett bra betyg av mig och jag rekommenderar den!

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s