Vad jag åt under en dag / periodens mealprep + varför

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Gymgrossisten SE

Jag kan inte riktigt förklara varför men jag tycker det är roligt att titta på andras ”Vad jag åt under en dag”. Tydligen gör ni det också, åtminstone enligt vad jag kan se i bloggstatistiken. Så här kommer en till!
Precis som förra matdag-inlägget, för snart en vecka sedan, så äter jag samma meny flera dagar i rad och lagar flera portioner åt gången.

Ett par av er har bett mig att inte skriva om vikt/viktnedgång, för att det skapar en hets. Det planerar jag heller inte att göra särskilt mycket men jag känner att jag vill berätta varför mina matdagar ser ut som de gör. Egentligen oavsett om det är under en viktminskningsperiod (vilket jag är i nu) eller under en semesterresa då matvalet kan se helt annourlunda ut.
Dessutom, och detta tycker jag är viktigt, försöker jag snarare att INTE skapa en hets. Titta på mina portioner och antal måltider. Jag hoppas att det framgår hur mycket jag äter när jag viktminskar.

När jag var yngre testade jag på ett antal konstiga dieter. Många av dem väldigt fattiga på kalorier och bra näring. Det är inget som lockar mig nu och inget jag skulle rekommendera någon.
Det har varit en lång resa. Allt jag gjort har givetvis gett mig kunskap och lett mig till där jag är idag, men för drygt fyra år sedan ungefär kom jag verkligen in i det tänket jag har nu. Att viktnedgång måste få ta tid, att hitta ett sätt att äta och dricka som fungerar för just mig och det i resten av mitt liv. Och inte minst att jag ger min kropp tillräckligt bra näring i tillräcklig mängd. Så inga lågkalori-dieter för mig.

Under dessa fyra år har jag tappat 12 kilo (17 kilo från min högsta vikt 2010). Om jag hade kunnat trolla, hade jag önskat att jag nådde mitt mål på en vecka? Givetvis! Men snabbt funkar inte för mig, jag måste göra det på det här (långsamma) sättet. Mycket mat – mestadels bra mat – och må bra under tiden.

Men blir varje dag perfekt och det utan problem? Nej så är det inte förstås inte. Även jag behöver knep och genvägar. Och olika perioder har sett olika ut.
Mina jobbfrukostar och jobbluncher förbereder jag i princip alltid (för det är så praktiskt). Men inte alltid alla dagens mål som jag gör just nu. Periodvis när jag viktminskat har jag gått helt på känsla från dag till dag, från måltid till måltid. Ibland, som just nu, trivs jag bättre med planerat och väl förberett. Var sak har sin tid.

Vad gäller knep och genvägar så är det exempelvis att sätta guldkant på tillvaron med bananglass eller annat gott till kvällsmyset, att använda hel- eller halvfabrikat när jag inte orkar fixa annat, att välja kalorisnåla livsmedel som jag kan äta mycket av, att undvika att äta sådant som triggar igång sug, att hoppa över alkohol eftersom det leder till dåliga val dagen efter, att dricka en Pepsi Max då och då även om det inte är nyttigt men det gör mig glad och hjälper mig på vägen. Olika knep för olika perioder, beroende på vad som hjälper mig just då.

Då kommer vi till den här periodens meny/mealprep. Fullproppad med knep, utifrån vad jag behöver just nu. (Ungefär samma som förra periodens.)

* Mycket mat!
* Mat jag tycker väldigt mycket om
* Snabb att svänga ihop
* Halv- och helfabrikat, får lov att vara helt ok just nu!
* Många mål per dag
* Något till kvällsmyset

Frukosten är lik den förra. Overnight chia oats (havregryn, chiafrön, mandelmjölk, vatten, kryddor, russin) med banan och bär.
Det här är burkarna som jag bär med mig oatsen till jobbet i. Frukt- och bärtoppingen får ibland plats i burken, ibland inte (beror ju på portionsstorleken) och då lägger jag den i annan burk.

Lunch/middag (varierar ordningen på dem): Hampabiffar. Ångkokt sötpotatis, broccoli och blomkål. Stekt champinjon och lök. Färsk spenat. Tahinidressing (tahini, pressad citron, chili, vitlök, salt, svartpeppar, vatten).

Lunch/middag: Basmatiris med Oumph! Thyme & Garlic. Stekt champinjon och lök. Ångkokt broccoli och blomkål. Färsk spenat. Spicy Garlic-sås (annonslänk).

Samma två mellanmål som förra perioden. Pga av att de är favoriter samt så smidiga att ha tillgängliga. Aprikoser + cashewnötter och en stycken bar.

Kvällsmål/kvällsmys: Blandade bär mixade tillsammans med silkestofu.

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s