Plantagons stadsodling CityFarm

Idag gjorde jag något riktigt roligt och intressant. Jag var tillsammans med några andra bloggare inbjuden till frukost hos Plantagon. En mycket god frukost, spännande information och rundvandring närmare bestämt.

Plantagon är ett svensk-amerikanskt företag som utvecklar tekniker och system för växthusodling i storstadsmiljöer. Att odla på höjden i vertikala växthus exempelvis eller, som vi fick se idag, i källaren under DN-skrapan i Stockholm.
Jordens befolkning ökar i snabb takt och Plantagons affärsidé grundar sig på en vision om att kunna förse människor med mat genom att producera den där de flesta av oss kommer att bo – i storstaden. Växthusen ska minska användningen av vatten, energi och bekämpningsmedel.

CityFarm-anläggningen under DN-huset är den första anläggningen i konceptet och håller just nu på att iordningställas. Man har som mål att till 2020 ha tio produktionsanläggningar för inomhusodling igång i Stockholmsområdet.
Sallader och kryddor framförallt kommer att odlas och säljas till bl a ICA-butiker i Stockholmsområdet.

Jag visste inte så mycket om Plantagon eller stadsodling innan dagens besök men har spenderat eftermiddagen med att läsa om både dem och inte minst om hydroponisk inomhusodling, som det handlar om. Hydroponik är en metod för att odla växter i vatten, utan jord. Det är så intressant! Och jag är mycket sugen på att testa själv. Det finns odlingskit för hemmabruk.

Här exempelvis kan du läsa mer:
Plantagon
Artikel på mynewsdesk
Plantagons crowd funding-kampanj (funderar själv på att investera men har ännu inte bestämt mig)

Några bilder från dagen måste vi se också! (Här på Plantagons Instagram fastnade jag på bild.)

Frukostmingel och titt på utställningen uppe på kontoret på 22:a våningen.

Provsmakning av ruccola.

Det växer så det knakar, även på kontoret.

Här är källaren (ett av Dagens Nyheters gamla arkiv), den blivande CityFarm:en. Arbeten såsom målning pågår för fullt just nu och i mars är det odlingsstart.

Plantagons Forsknings- och utvecklingschef Joakim Rytterborn visade oss runt i källaren och berättade mer om hur odlingen går till.

Så här kommer de gröna godsakerna att växa! Fast vara betydligt fler och större, det var nyskördat idag. En stor del av energin som går åt för att ge växterna ljus återanvänds för att värma upp kontoren i DN-huset.

Vi var många bloggare som ville fota!

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s