Veggo-fläskpannkaka / ugnspannkaka

Gårdagens middag blev ugnspannkaka med veggoskinka. Hade en Julsk*nka från Astrid & Aporna liggandes i kylen jag behövde göra något med. (Det är fortfarande en bit kvar av den, funderar på om det blir en Pasta Carbonara av den kanske?)

Vi åt ofta fläskpannkaka hemma när jag växte upp. Hade pappa och jag fått bestämma hade mamma fått lov att laga sådan till middag åtminstone ett par gånger i veckan, men det fick vi inte.
Nu är det sällan jag äter ”fläsk”pannkaka, fastän den går utmärkt att göra utan kött. Dock har jag aldrig testat att göra en variant utan ägg och mjölk. Fast veggobacon, skinka eller liknande går givetvis att utesluta för den som inte uppskattar sådana produkter. För en vanlig ugnspannkaka liksom.

Till en ugnsplåt, 4 små portioner behöver du:

3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
6 dl standardmjölk
4 ägg
1 tsk salt
150 g veggoskinka/bacon i små tärningar (kan uteslutas)
3 msk smör alt. olja

Så här gör du:

Värm ugnen till 225°. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa ihop till en slät smet. Vispa sedan i ett ägg i taget och salta.
Ringla smör eller olja i en långpanna, ca 30×40 cm. Lägg i bacon/skinka och rör om. Stek bitarna i mitten av ugnen i 3-5 minuter (håll koll, de kan lätt bli brända).
Häll pannkakssmeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
Servera gärna med lingonsylt.

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s