Viking Lines julbord 2018

Förra veckan hade jag nöjet att bli inbjuden till presslunch hos Viking Line. Vi fick gå ombord på deras fartyg Viking Mariella där de presenterade årets upplaga av sitt julbord.
Julbordet är utvecklat i samarbete med Svenska Kocklandslaget.  Även barnen har sitt julbord, komponerat tillsammans med Svenska Juniorkocklandslaget. Både stora och små gäster har gott om gröna rätter att välja bland. Veganska och lakto-ovo-vegetariska. (Viking Lines stora utbud av vegetarisk mat är en av anledningarna till att jag gillar att resa med dem och att jag gör det då och då.)
Vad sägs om sirapsstekt kolrot med krispig grönkål…  rostad rotselleri med fröcrunch & senapsdressing, eller svampgryta med smålök? De är exempel på några av de varma veganska rätter julbordet erbjuder.

Vår lunch började med provsmakning av rederiets champagne Essentiel by Essi for Viking Line. En champagne som säljs enbart på Viking Lines sju fartyg och det i en begränsad upplaga.
Det berömda champagnehuset Piper-Heidsieck har tillsammans med Viking Lines champagneexpert Essi Avellan utvecklat denna goda dryck. Jag kommer att köpa mig en flaska nästa gång jag tar en båttur. (Vilket faktiskt är snart… jag kan avslöja redan nu att julbordet var så bra att jag redan bokat en resa tillsammans med Peter och svärmor. Jag bara måste få äta det igen!)

Medan vi smuttade på champagnen fick vi veta mer om den, och om julbordet vi strax därefter skulle få äta.

Väl inne i restaurangen presenterade Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson julbordets rätter för oss. Han berättade också att julbordet i år blivit ännu grönare än tidigare, med ett stort utbud av veganska rätter. Men allätarna är inte bortglömda, det finns verkligen gott om godsaker för alla på det här julbordet vill jag påstå.

Rödkålssallad med ingefära och solrosfrön har vi i mitten här, en av de kalla veganska rätterna.

Rostad broccoli i nobisdressing ser vi till vänster. Morötterna är kokta i apelsin och långpeppar.

För att minska matsvinnet serveras en del av rätterna i miniportioner – mycket bra tycker jag! Dessutom ser det fint ut.

Det här är en del av barnjulbordet. Sötpotatis-pommes frites:en var farligt goda!

På efterrättsbordet hittar man bland annat chokladmousse med havtorn och ministrutar med fyllning smakandes äpple och kanel. Utanför bild gömmer sig bland annat äppel & kanelsorbet, plommon i rom och veganbitar med smak av pepparkaka och av saffran.

För den som föredrar ostbricka till dessert finns även sådan.

På väg ut från restaurangen fann vi denna juliga hylla full med godis. Vi fyllde våra fickor och gick mycket nöjda från denna härliga jullunch!

Jag har ätit många goda julbord genom åren. Detta toppar min lista över favoritjulbord. Det gör det tack vare att maten var så god (jättegod!) i kombination med det stora utbudet av rätter som just jag vill ha, dvs vegetariska och då närmare bestämt fria även från mjölk och ägg.

Datum och pris:
Julbordet serveras på Viking Lines fartyg 16 november (20 november på Cinderella) till 26 december. Det kostar från 320 kronor inklusive dryck. Barn under 6 år äter gratis, upp till 17 år gäller rabatterat pris.

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s