Skivat rostbröd

På årets bokrea gjorde jag ett riktigt bra fynd. En bok jag inte kände till innan jag såg den där på rean och jag tvekade länge innan jag slog till. Men oj vad nöjd jag är nu att jag köpte den!

Boken jag syftar på är Enklare bröd av Martin Johansson. En bok fullspäckad med tips och råd kring hur man bakar bröd, skrivna på ett lättförståeligt och trevligt sätt. Passar perfekt för en nybörjare som jag. Ett gäng lockande recept finns också i boken så klart och jag har hittills testat två av dem. Först ut var detta formbröd med mycket frön, både i och ovanpå. Ett super-recept! Det tar många timmar från start till färdigt bröd men den faktiska arbetstiden är kort.

För bästa resultat bör ingredienserna mätas upp med en noggrann våg. Jästen är dock lämplig att mäta upp med ett kryddmått på grund av den låga vikten, ett tips från Martin.

Till ett bröd behöver du:

3 g (3 krm) färsk jäst (ev. lite mer om du har det kallt hemma hemma)
300 g (3 dl) kallt vatten
390 g (6½ dl) vetemjöl special
6-9 g (1-1½ tsk) salt (jag tog 6-7 g)
25 g (½ dl) solroskärnor
10 g (1 msk) linfrön
10 g (1 msk) sesamfrön (jag valde oskalade)

samt samma mängd frön igen, som topping

Så här gör du:

På morgonen eller kvällen:
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, salt och frön. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur för att jäsa i 8-10 timmar.

Efter jäsning:
Smöra en brödform. Strö den andra omgången fröer (de till topping) på ett bakbord, sprid ut dem till en kvadrat. Skrapa ut degen på fröna och dra ut den till en kvadrat. Fröna ska alltså fastna på degen. Vik sedan ihop degen på mitten så att topping-fröna hamnar på utsidan. Lägg degen i formen (jag la skarven uppåt). Täck med en handduk och låt jäsa i ungefär en timme.
Värm sedan i god tid upp ugnen till 250°. Låt ett ugnsgaller vara med i ugnen under uppvärmningen strax under mitten och även en oöm plåt längst ner. (Oöm plåt pga risken att den bucklar sig.)

När brödet har jäst färdigt i sin form ställer du in formen på gallret och lägger samtidigt några isbitar på plåten längst ner. Grädda i 15 minuter och sänk därefter värmen till 200° och låt brödet gräddas ytterligare cirka 20 minuter. Ta ut brödet när det fått fin färg.
Stjälp brödet ur formen och låt det svalna på ett galler.

(Ångan från de smältande isbitarna ger brödet en fin yta samt en mjuk, elastisk skorpa som ger brödet utrymme att resa sig.)

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s